prosinec 2018
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

kontakt

Základní škola Mánesova Otrokovice, příspěvková organizace

Mánesova 908
765 02, Otrokovice

Tel: +420 576 771 272
Mail: skola@zsotrman.cz
Web: www.zsotrman.cz

VÍTĚZNÉ RECEPTY

Losos s bylinkovou krustou a špenátem

a

Vanilkové muffiny s malinami

(připravil Max Vanča)

Losos s bylinkovou krustou a špenátem

Co potřebujeme:

• 800 g čerstvého lososa

• 200 g toastového chleba

• 12 cherry rajčat

• mořská sůl v mlýnku

• černý pepř v mlýnku

• extra panenský olivový olej

• 50 ml suchého bílého vína

• 3 kuličky celého pepře

• 2 bobkové listy

• 1 a ½ cibule

• 2 žloutky

• 100 ml přepuštěného másla Pilos

• šťáva z ½ citronu

• čerstvé bylinky - petrželka, pažitka, bazalka

• rostlinný olej

• 100 g kešu oříšků

• 2 stroužky česneku

• 400 g čerstvého špenátu

Postup:

Z toastového chleba odřízneme kůrku a nakrájíme na menší kostky. Rovnoměrně je rozložíme na plech a sušíme v troubě předehřáté na 120 °C dokřupava.

Omytá a osušená cherry rajčata rozkrojíme na poloviny a poklademe na plech (řeznou stranou nahoru). Osolíme, opepříme a pokapeme 2 lžicemi olivového oleje. Sušíme v troubě předehřáté na 120 °C asi 30 minut.

Z bílého vína, kuliček celého pepře, bobkových listů a ½ nadrobno nasekané cibule připravíme v rendlíku redukci (měla by se zredukovat na ⅓ původního množství). Scedíme a necháme trochu vychladnout.

V misce vyšleháme žloutky s vychladlou redukcí. Misku přeložíme nad páru a žloutky vyšleháme do husté pěny. Stáhneme z ohně a za stálého šlehání postupně přiléváme rozpuštěné máslo (mělo by mít stejnou teplotu jako vyšlehané žloutky). Ochutíme citronovou šťávou, pepřem a solí. Do omáčky přidáme kousky usušeného chleba a nadrobno nasekané bylinky - pažitku, lístky petrželky a bazalky. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Z omytého a osušeného lososa odstraníme kůži. Opepříme a osolíme. Lososa opečeme v rozpálené pánvi na troše rostlinného oleje pouze z té strany, kde byla kůže. Přeložíme ho na plech opečenou stranou dolů. Na lososa navrstvíme holandskou omáčku s chlebem a bylinkami a zapečeme ho pod grilem při teplotě 215 °C dozlatova (3 minuty). Potom troubu vypneme a lososa v ní necháme ještě asi 4 minuty dojít.

Kešu ořechy opečeme nasucho v pánvi. Můžeme je trochu osolit. Nadrobno nasekaný česnek a cibuli orestujeme v pánvi na troše oleje. Přidáme omytý a usušený špenát, osolíme a opepříme. Restujeme, dokud špenát trochu nezměkne. Od přebytečné vody ho osušíme na kuchyňských utěrkách.

Na talíř naservírujeme porci špenátu a na něj položíme lososa. Dozdobíme kešu oříšky orestovanými v suché pánvi, sušenými cherry rajčaty a lístky čerstvé bazalky.

Vanilkové muffiny s malinami

Co potřebujeme:

• 200g hladké mouky

• 100g cukr krystal

• 50g másla

• 250ml mléka

• 1 kypřící prášek

• 1 vanilkový cukr

• 1 vejce

• maliny

Postup:

Do mísy vyklepeme vejce, přidáme rozpuštěné máslo a mléko, vyšleháme. Dále přidáme cukr krystal, vanilkový cukr, prášek do pečiva a mouku. Když je těsto hotové, přidáme maliny a lehce smícháme. Těsto nalijeme do forem a pečeme na 180°. Pečeme 15-20 minut.

 
 

Další informace